dijous, 6 de març del 2014

Una porta que mai es tanca

En Lluís de la Fuente és, des de fa 12 anys, director de l'escola d'educació especial Concha Espina. Ens explicava, en una entrevista, que no recorda quants anys fa que és al centre "com a docent, més de vint anys dec rondar ja..", deia. I és que, segurament, per a moltes famílies, la figura del director és un referent per seguir educant dels seus fills.

L'escola és singular i un estil propi defineix la seva manera de ser i fer. Són petits actes amb grans repercussions, com el fet de no tancar mai la porta. "La porta del director està sempre oberta" ens explicava, quan ja haviem deixat d'enregistrar, "perquè m'agrada la idea, una porta oberta diu molt de tu". I té tota la raó, a Concha Espina sempre tindràs una porta oberta, i no només literalment. "L'escola és molt petita i ens hem de conèixer entre nosaltres", comentava, una de les seves frases claus mentre ens ensenyava el pati de l'escola. Dues nenes jugaven a fer-se pessigolles.




Per això, quan visites l'escola poden passar coses com, per exemple, que mentre estàs enregistrant una entrevista amb en Lluís entrin dos nens, i al temps que un empeny la cadira de rodes, l'altre li doni un rebut al director. O bé, que saludi una noia i que no marxi sense haver-li fet un petó. Naturalment, ell s'aixeca i els saluda, els atèn i els escolta. Aquí el director mai serà, en cap cas, una figura d'autoritat.

L'època que ara viu l'escola no és gens fàcil. Les famílies no poden pagar les beques menjador, es veuen obligats a recòrrer associacions privades per finançar activitats per als alumnes, els mestres aprenen els uns dels altres perquè no poden permetre's un curs de formació amb professionals, les dificultats en la inserció laboral, problemes per mantenir la força d'una AMPA desplaçada per tota la ciutat ... Però ells segueixen treballant amb els més de 54 nens i nenes que, amb un gran somriure i tot un món per descobrir, tenen dret a poder fer els deures.

Entrades relacionades:
- "La societat està posant més barreres que abans"
- Els Centres d'Educació Especial fan xarxa
- CEE Concha Espina, autoformació constant
- Les retallades de les beques menjador afecten al CEE Concha Espina
- L'obra social de La Caixa finança un taller de músicoterapia al CEE Concha Espina
- "L'amibent que es crea a l'escola és especial, és diferent"
- Lluís de la Fuente en deu frases

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada